Det börjar närma sig en brytpunkt

Man kan roa sig med olika saker under dagarna, och nätterna, i livet.

En sån här dag till exempel, då jag ligger i hårda skilsmässoförhandlingar med min förkylning – ja, du får ensam vårdnad om både snoret och hostan bara du går; en sån här dag då det är tre minusgrader ute och det faller snö och det blåser en isande vind ända från Verchojansk; då kan man roa sig med att jämföra med motsvarande månad på det andra halvåret och fundera över var man helst skulle vilja vara.

Motsvarande månad till februari i det avseendet är ju augusti. Skulle jag hellre vilja vara i augusti än i februari? Ja, självklart! Augusti, sommaren har hållit på så länge att till och med vattnet i havet ute vid Åhus kan ha hunnit värmas upp så mycket att man vågar doppa tårna i det. Fast helt problemfritt är inte augusti. Där finns en ångest som börjar komma krypande, det är den sista sommarmånaden, det kommer vi inte ifrån, och då vet vi alltför väl vad som väntar. Men ändå, jag skulle byta ut februari mot augusti rakt över disk.

Snön yr och vinden viner runt husknuten. Men våren närmar sig!

Snön yr och vinden viner runt husknuten. Men våren närmar sig!

Går vi en månad framåt bara, blir det strax väldigt mycket mer osäkert. Ja, september som månad är flera divisioner bättre än mars. Jag har min födelsedag i september och mer än en gång har jag kunnat sitta ute och äta tårtan iförd shorts och T-shirt. Men i september vet vi med absolut visshet att det sjunger på sista versen. Nu börjar höststormarna dra in andan och vi har sex månaders helvete framför oss. Mars kan vara kall och jävlig – den kan vara som idag! – men där finns hopp. Det blir ljusare för varje dag, solen stiger högre, är det inte en liten skilla där sticker upp i buskaget? Snart är det vår! Mars-september kommer att gå till förlängning och troligen avgöras på straffsparkar.

Ytterligare en månad framåt är valet helt klart, hellre april än oktober. Ja, oktober kan vara jättefin. Första halvan kan vi, om vi har tur, fortfarande ha vackert väder och oktober är de fantastiska höstfärgernas månad. Men… i april börjar våren på allvar även om den stundtals kan vara iskall även den. Fåglarna börjar sjunga, krokus och tulpaner står som spön i backen och kvällarna börjar bli längre. Jag byter inte ut april mot oktober.

Resten av året är förstås spel mot ett mål. November är i bästa fall lite gråtrist med duggregn och en handfull plusgrader. Ställ detta mot maj, underbara maj, då syrenerna blommar och sommarvärmen kan börja anas. Och januari mot juli ska vi bara inte tala om. ALLT är bättre än januari, juli är en miljon gånger bättre! En klassisk juli har högtrycket tagit med skönaste kudden och lagt sig tillrätta för att stanna tre-fyra veckor i streck. Du behöver inte fundera på morgonen vad du ska ha på dig. Det är bara shorts, T-shirt, sticka fötterna i sandalerna och så gå ut. Kanske en solhatt!

December är förvisso den klart bästa av vintermånaderna, med advent, Lucia, julen med alla ljusen, sångerna, maten, glädjen och gemenskapen.

Ja, jag vet att julen inte är sådan för alla. För den som lever med våld, missbruk eller en söndrig familj, eller den som även i vardagen får kämpa för att få slantarna att räcka hela månaden. För henne är det snarare en tid av förtvivlan, att vara rädd för vad ska hända under alla lediga dagar, att inte kunna ge barnen det lilla extra som andra barn får. Då blir julen som ett hånskratt från en gud som ibland verkar ha glömt sin skapelse.

Men även för oss som har förmånen att ha allt det fina som tillhör julen, så skulle jag inte tveka en sekund att byta ut den mot juni. De oändliga, ljusa kvällarnas månad, då sommaren är här men ändå så ny att den ligger till synes evigt lång framför oss. Sorglöshetens månad framför alla andra.

Det är ett tag dit. Men håll ut, redan om några veckor börjar den mest ovissa av matcherna, mars-september. Och sedan är vi i full form!

Advertisements

About cosmosaccordingtolongandy

Liksom man kan finna hela kosmos i ett enda riskorn, så finns det inget som är för stort eller för litet för denna blogg. Jag tror på i princip allt - allt som en människa kan framställa i sin fantasi är möjligt. Livet är oändligt - men lev i nuet. Alla tillvaratagna "nu" utgör livets mening.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.