Klottravaren del 4: 90-talet – konsolidering

Småbarn och resor är inte världens bästa kombination, av mer än en anledning. Förutom att det är jobbigare att åka med småbarn, som behöver sin tillsyn, så har man plötsligt en massa andra kostnader när man blir fler än två i familjen.

Så 90-talet, när vi var småbarnsföräldrar, såg för min del inte många nya länder att pricka av på listan. Det var mest besök hemma i Taiwan – inklusive två längre perioder av boende där, fem månader 1995 respektive två år 1997-99. Då var det typ klippkort på Singapore Airlines och gärna med en till två dagars stop-over i härliga Singapore. (Härligt för en turist, åtminstone, troligen mindre härligt för den som bor där.)

Förutom Östasien blev det dock ett par kortare resor i Europa. Paris (bilden) besöktes igen – det är ju en stad dit man kan åka hur många gånger som helst – och så hittade vi Prag. Den tjeckiska huvudstaden blev en favorit bland många i Centraleuropa, med floden, Hradcany-borgen, Karlsbron, det judiska kvarteret, Vaclavplatsen med flera sevärdheter.

Men lika underbart som sevärdheterna var maten och dryckerna – och inte minst det synnerligen modesta priset för dessa. Att Prag dessutom är den plats där författaren Franz Kafka tillbringade en stor del av sitt liv gör också staden extra intressant, åtminstone för mig.

Sedan var det också så – och detta borde egentligen varit med i föregående avsnitt – att i samband med att vi i slutet av 1987 lämnade Taiwan och åkte till Sverige, så tittade vi in i Kina. Vi såg den smutsiga gränsstaden Shenzhen och vi såg den smutsiga före detta kolonistbastionen Guangzhou, i väst kallad för Kanton. Vi åt oförskämt billigt och kunde  bo på ett fint hotell. Sedan tog vi en flodbåt tillbaka ner till Hong Kong.

Jag skulle gärna åka runt i Kina. Men så länge regimen där hotar Taiwan, mitt andra hemland, kommer det inte att bli. Det är dessutom så att på grund av mitt engagemang för Taiwan är jag utan tvekan portförbjuden i Kina. Oavsett mina framtida möjligheter att åka in i detta stora land hoppas jag intensivt att Kina/Taiwan-frågan kommer att kunna lösas, på ett för taiwaneserna acceptabelt sätt, utan krig. Ett krig vore helt förödande och det är bara att hoppas att kineserna nånstans kommer att inse det.

Se där, ett miniinlägg i serien. Men förtvivla inte, efter 90-talets “vila” från resande tar vi nya tag nästa decennium.

Och, som de säger, to be continued…

About cosmosaccordingtolongandy

Liksom man kan finna hela kosmos i ett enda riskorn, så finns det inget som är för stort eller för litet för denna blogg. Jag tror på i princip allt - allt som en människa kan framställa i sin fantasi är möjligt. Livet är oändligt - men lev i nuet. Alla tillvaratagna "nu" utgör livets mening.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.