Favorit i repris: Varför blir man Sverigedemokrat?

Nedanstående text publicerades första gången på denna plattform den 20 oktober 2012. Jag tycker texten är klart aktuell även idag, tyvärr, så jag repriserar den härmed.

Hitlers nazistparti skyllde Tysklands problem på judarna. Sverigedemokraterna (SD) skyller Sveriges problem på invandrarna. En färsk mätning ger SD nästan tio procent av rösterna. Tio procent av svenskarna hyllar alltså, i princip, den nazistiska ideologin. Det är ruggigt.

Men om vi då försöker avstå från att bara fördöma, om vi inte tror att mänskligheten är uppdelad i onda och goda individer (de onda skulle då vara exempelvis sådana som röstar på SD), utan istället försöker hitta en vettig förklaring till siffrorna, var hamnar vi då?

Vem blir sverigedemokrat? Och varför? Och vad kan vi göra åt det?

Sverigedemokraterna, liksom deras föregångare Ny demokrati – och liksom nazisterna, för den delen – är ett missnöjesparti. Och där har vi svaret på frågan vem. Det är missnöjda individer som lägger sin röst på SD. Det är inte de besuttna och välmående som röstar på Jimmie Åkesson. De föraktar honom, och hans parti. Möjligen ler de lite i mjugg, tycker det är bra att oppositionen splittras – för det är framför allt socialdemokrater som går över och röstar på SD. Och de besuttna och välmående vill inte ha en socialdemokratisk regering. (Inte för att de skulle ha så mycket att frukta av en sådan, men det är en annan sak.)

Varför, då? Varför väljer de missnöjda – de vars arbetstillfällen är i fara, vars vardag och framtid hotar att kollapsa – att rösta på SD istället för på ett parti till vänster?

Därför att det är den enklaste lösningen. Om du har två motståndare framför dig, en stor och muskulös, en liten och tunn, vilken av dem väljer du att gå på? Den lille och tunne, naturligtvis. För den andre skulle mosa dig. Det är lättare att sparka neråt.

Det är också fegare.

När klyftorna i samhället ökar växer oron. Det är vad de senaste 25-30 årens regeringar har åstadkommit i Sverige. Det är den borgerliga politiken – antingen den administreras av Carl Bildt, Göran Persson eller Fredrik Reinfeldt – som har bäddat för uppkomsten av missnöjespartier. Fruktan för islamisk extremism finns med i bilden, men i realiteten är det en mycket marginell del av den. Ekonomin ligger i botten och det är den som styr. Människor måste ha mat tre gånger om dagen, måste ha en bostad och kläder, måste ha trygghet i skolan, vården och äldreomsorgen. När detta inte fungerar växer missnöjet, och med det partier som SD. För att det är för svårt att angripa det verkliga problemet: råkapitalismen.

Sverigedemokraterna är en nationell variant av socialdemokratin. Alltså är det, per definition, ett nationalsocialistiskt parti. Det tycker jag räcker som motivering till varför vi måste försöka stoppa deras framfart. Och hur gör vi det?

Jag tror bara det finns ett sätt, nämligen att minska klyftorna i samhället. Om alla har det någorlunda drägligt, och känner trygghet inför framtiden, då försvinner missnöjet. Och då försvinner grogrunden för partier som SD. Det finns pengar. Det finns massor av pengar. Men de är koncentrerade till ett fåtal bankkonton. Plocka in dem! Fördela dem till oss alla!

Det är inte invandrarna som orsakar arbetarklassens problem – utan invandrare hade det här landet varit kvar på stenåldern – det är de rika. Sparka inte på den lille, tunne. Tag honom till hjälp istället. Tillsammans kan vi rå på den store busen.

Advertisements

About cosmosaccordingtolongandy

Liksom man kan finna hela kosmos i ett enda riskorn, så finns det inget som är för stort eller för litet för denna blogg. Jag tror på i princip allt - allt som en människa kan framställa i sin fantasi är möjligt. Livet är oändligt - men lev i nuet. Alla tillvaratagna "nu" utgör livets mening.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.