Jag försöker förtvivlat förstå

Jag försöker förstå.

Så här några dagar efter valet försöker jag förtvivlat förstå varför nästan en femtedel av svenska folket – och ännu större andel av mina skånska landsmän och -kvinnor – har lagt sin röst på Sverigedemokraterna.

Hur kan så många människor hata invandrare så intensivt, att de lägger sin röst på ett parti som i princip inte har någon åsikt i någon annan fråga? Åtminstone ingen åsikt som de står för när det verkligen gäller.

Jag har läst Sverigedemokraternas partiprogram – och när jag har gjort det, och funderar över hur många av deras väljare som har gjort det, så hoppas jag nästan att jag är ensam om att ha läst det. För det är, förutom den kopiösa textmängden om nationens förträfflighet, en mycket tunn soppa. Ämnen som ekonomi, miljö och samhällsservice gås igenom i några korta meningar, nästan som bisatser efter den blytunga huvuddelen där man i vers efter vers sjunger nationens och den ariska… förlåt, svenska rasens höga visa.

Som om inte det var nog, så kliar jag mig i huvudet när jag läser de där korta styckena om ämnen som ekonomi, miljö och samhällsservice. För de talar ett helt annat språk än vad partiets agerande i riksdagen de senaste åren gör. Och då börjar jag tänka, att kanske har en och annan väljare faktiskt läst de där raderna i alla fall. För i partiprogrammet kan man förledas att tro, att SD värnar om de svaga i samhället, att de vill verka för att utjämna skillnader. Men det är ju en lögn!

I riksdagen har SD de senaste åren bland annat röstat nej till en höjning av A-kassan, nej till meddelarfrihet för anställda i privata välfärdsbolag, nej till skattesänkning för pensionärer, nej till att det kritiserade arbetsmarknadsprogrammet Fas 3 ska läggas ner, och nej till att ställa villkor enligt kollektivavtal vid offentliga upphandlingar.

SD-representanter har låtit sig väl smaka av bjudluncher från näringslivets toppar, och blivit ett lydigt instrument i dessa storkapitalisters händer. Kort sagt, de står i praktiken för en politik som inte på något sätt gynnar majoriteten av deras väljare – arbetarklassfamiljer på landsbygden och i mindre tätorter.

Vad är det då som skrämmer dessa människor, arbetarklassfamiljerna på landsbygden och i mindre tätorter, så till den grad att de väljer att lägga sin röst på detta bluffmakarparti? Vad är det med våra invandrare som är så hemskt?

Rädslan för det som är främmande ligger djupt i den mänskliga, och djuriska, naturen, som en dovt pysande varböld som när som helst kan blossa upp och spricka. Invandrare är kriminella, sägs det. Ja, en del invandrare är kriminella. Det beror på att de finns längst ner på statusstegen, de bor i taskiga områden där det finns hög arbetslöshet och inte mycket hopp om en bättre framtid – såvida man inte tar saken i egna händer på fel sida om lagen.

Men, trots att så många invandrare bor i dessa utsatta områden så förekommer 98,4 procent av alla invandrare INTE i polisens register. Trots att de har dessa dåliga förutsättningar avhåller de sig alltså från brottslighet, och försöker istället kämpa på och hålla sig på rätt sida.

Förutom myten om invandrarnas brottslighet (andelen brottslingar är för övrigt högre bland aktiva SD-politiker), så finns det två grupper av invandrare som skrämmer etniska svenskar till att rösta på SD. Den ena gruppen är alla män som rör sig i stadskärnorna, sitter på kaféer och serveringar. En äldre släkting till mig berättade nyligen hur hon, vid ett besök på en ort i trakten, sett en hel del folk ute där hon gick, och ”nästan ingen var svensk.” Här har vi en intressant kulturskillnad; medan etniska svenskar umgås hemma hos varandra så umgås invandrare från sydligare länder ute i staden. Inte så konstigt då att de verkar vara många fler än vad de är, när de etniska svenskarna håller sig inom hemmets fyra väggar!

Den andra gruppen är kvinnor med huvudduk, slöja, burka eller vad vi nu vill kalla det. Denna tygbit är ett främmande element i det här landet, och den är oerhört negativt laddad. Jag gissar, och det bär mig lite emot att säga det, att om alla huvuddukar försvann från stadsbilden så skulle SD:s väljarstöd halveras. Det är ingen lätt fråga, och ingen enskild kvinna ska skuldbeläggas, men landet har lite att jobba med vad gäller integrationen.

Nu har vi en period av fyra år att (med viss skräck) se fram emot, där SD är ett av de största partierna i riksdag, regioner och kommunfullmäktige. Låt mig gissa att vi, särskilt på kommunplanet, kommer att få se ett stort antal tomma stolar – ju fler desto längre tiden går – och ett stort antal SD-representanter som inte kommer att vara särskilt aktiva. Kommer det möjligen att få deras väljare att få upp ögonen, att inse vad det är för tomtar de har lagt sin röst på?

Vad kan då de andra partierna göra för att påverka väljarna, ta dem tillbaka till deras ”hempartier”? Jag tror att särskilt partierna på den så kallat röd-gröna sidan, och alldeles särskilt socialdemokraterna, måste bli mer ideologiska, mindre pragmatiska och maktlystna. De måste på ett mycket tydligare sätt visa vilka partier det är som för folkets talan, och vilka som bara månar om storfinansen. Då kommer Sverigedemokraterna tvingas välja sida… och det tror jag inte att de klarar. Då faller de ihop som ett korthus.

Advertisements

About cosmosaccordingtolongandy

Liksom man kan finna hela kosmos i ett enda riskorn, så finns det inget som är för stort eller för litet för denna blogg. Jag tror på i princip allt - allt som en människa kan framställa i sin fantasi är möjligt. Livet är oändligt - men lev i nuet. Alla tillvaratagna "nu" utgör livets mening.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.