Det är nästan omöjligt

Det är nästan omöjligt att använda ordet nästan på rätt sätt.

Okej, det finns vissa användningar av ordet som är relativt problemfria. Om jag säger: Jag är nästan klar med maten, då är betydelsen relativt klar; matlagningsprocessen går mot sitt slut men det är fortfarande lite kvar att göra.

Eller: Jag hann nästan med tåget. Då var jag väldigt nära, kanske ända ute på perrongen, men tåget körde innan jag hann gå ombord så jag hann ändå inte med det.

Med dessa två exempel som grund, kan vi komma till slutsatsen att ordet nästan faktiskt i praktiken betyder samma sak som inte – med viss nyansskillnad, men ändå. Om jag nästan är klar med maten, så är jag ännu inte klar med den. Om jag nästan hann med tåget, så hann jag faktiskt inte med det.

Då blir fortsättningen, om du fortfarande är med, kära läsare, ganska intressant. För om du tänker efter, så använder vi i vardagen ordet nästan på ett sätt som är minst sagt tvivelaktigt, och faktiskt helt fel!

Tag, i dessa fotbollstider, följande exempel: Japanerna kämpade otroligt bra. Jag hoppades nästan att de skulle vinna. Denna mening, och tusentals liknande, säger vi i dagligt tal, och i exemplet ovan menar vi nog att vi faktiskt hoppades att Japan skulle vinna. Men det är inte det vi säger! Med hänvisning till exemplen högre upp i artikeln, så menar vi faktiskt att vi inte hoppades att Japan skulle vinna. För om vi verkligen hoppades det, så skulle vi inte stoppat in ordet nästan i vår mening.

Ja ja, petitesser kanske, men språket är fullt av sådana, och de är fascinerande. Jag vet inte om det är den svenska försiktigheten, diplomatin, som gör att vi ‘garderar’ oss lite, mjukar upp vårt uttalande genom att sätta in ett nästan. Jag skulle nästan tro att det är så…

Advertisements

About cosmosaccordingtolongandy

Liksom man kan finna hela kosmos i ett enda riskorn, så finns det inget som är för stort eller för litet för denna blogg. Jag tror på i princip allt - allt som en människa kan framställa i sin fantasi är möjligt. Livet är oändligt - men lev i nuet. Alla tillvaratagna "nu" utgör livets mening.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.