Avfärd i Förödelsens gryning

Där fanns de som varnade. Tidigt. Och senare. Många skrev, välformulerade artiklar eller spontana poster i sociala media, att vi var tvungna att göra något. Ja, efterhand var det nästan ingen som inte hade hört dessa varningar.

Ändå hände ingenting.

Tyfonerna längs Kräftans vändkrets började komma… inte bara på sensommaren och hösten, som de alltid gjort, utan snart året runt. De förtärande bränderna i Australien blev värre för varje sommar. New York och Boston isolerades under en fruktansvärd snöstorm – i maj månad. I arktiska Europa smälte snön i början av mars. Skidtävlingar ställdes in.

Fortfarande hände ingenting.

Fiji… Samoa… Vanuatu… Maldiverna… försvann. Länderna i syd ockuperade talarstolen i FN-skrapan, Angelina Jolie åkte jorden runt och höll hängivna tal. Men ingenting hände. Oljan fortsatte att flöda i bensintankarna. Kolet fortsatte att värma byggnader. Reklambyråerna fortsatte att producera glada snuttar och jinglar som kördes, dag och natt, på radio och teve: Konsumera mera! Köp nu, betala senare!

Så en dag… en liten rännil började söka sig åt sydväst från de sibiriska stäpperna. En rännil av giftiga ämnen vilka hade legat nedfrusna i tundran under tusentals år.

Ungefär samtidigt lossnade ett 2000 kilometer bredd, tio kilometer tjockt isblock från Weddellhavet i Antarktis. Det rörde sig åt nordost med havsströmmarna och smälte gradvis under sin väg. De kom från motsatta håll – smältvattnet och metanfloden, och de brakade rakt in i civilisationens hjärta.

Då, först då, när den vite mannens hem och kulturella arv lagts I ruiner, reagerade ledarna och de som styrde. Då, när det stod klart att det var deras egen befolkning som skulle tvingas fly – utan bilar, utan elektricitet, utan mat eller tak över huvudet – utsågs en liten grupp att leda sökandet efter nytt land, efter en plats att börja om på.

Gruppens medlemmar utrustades med de antika, fortfarande funktionsdugliga vapnen, hämtade från sina gömställen, och med den urgamla kunskapen som i hemlighet förts vidare, genom muntlig tradition, från moder till dotter. Överraskande fick de assistans från det stolta men skygga folket i de stora, jungfruliga skogarna, när de gav sig av, i Förödelsens gryning.

Advertisements

About cosmosaccordingtolongandy

Liksom man kan finna hela kosmos i ett enda riskorn, så finns det inget som är för stort eller för litet för denna blogg. Jag tror på i princip allt - allt som en människa kan framställa i sin fantasi är möjligt. Livet är oändligt - men lev i nuet. Alla tillvaratagna "nu" utgör livets mening.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.