En (meningslös?) timme för jordens framtid

Hur ska vi lyckas ta miljöhotet på allvar? För, om vi ska vara ärliga, det gör vi ju inte idag. Åtminstone 99 procent av oss gör inte det. Annars skulle vi radikalt ändrat livsstil.

Och även dem av oss som tror på vad forskarna säger – som inte, likt någon amerikansk mellanvästernpolitiker, tror att Gud kommer att gripa in om det behövs – har hur många ursäkter som helst för att mer eller mindre leva vidare som vi alltid gjort.

Ja, vi sopsorterar – kanske inte till hundra procent, ibland fuskar vi lite och slänger där det finns plats, eller är lite för lata för att gå den där extra milen och plocka isär saken vi ska slänga i dess olika fraktioner. Men vi sopsorterar, i det här landet, och känner oss duktiga.

Och vi åker tåg, istället för att köra bil. Men ibland, när det fattas mjölk i kylen och det blåser lite snålt ute, då är det lätt och bekvämt att sätta sig i bilen och köra ner till butiken.

Här (till vänster) har vi ett fenomen som inte direkt gör det lättare för oss: medias, och alla andra kommersiella företags, systembundna behov av att tjäna så mycket pengar som möjligt. Därför får inte puffen till artikeln om Earth Hour dominera skärmbilden. Nej, den neutraliseras – hånas, snarast – av den större puffen nere till vänster, den för artikeln om hur vi kan hitta de billigaste flygresorna och skita ner lite till.

Den enskilde kan dra sitt lilla strå till stacken, men vi behöver hjälp av våra politiska ledare. Och där har vi ett problem, i ett demokratiskt system. För den politiker som vill ryta till, som kanske faktiskt förstår vidden av problemet, och föreslå radikala åtgärder för att minska miljöförstöringen, kommer inte att bli omvald. För det är jobbigt att ändra på sin livsstil. Det är lättare att lägga sin röst på ett parti som inte prioriterar frågan så högt.

Ett dystert framtidsscenario, alltså. Och tyvärr måste jag avsluta detta blogginlägg i moll, för jag har inte heller något bra svar på hur vi ska kunna vända skutan innan den störtar utför det oändliga, förödande vattenfallet.

Men, ändå, Happy Earth Hour, allihopa. :-/

Advertisements

About cosmosaccordingtolongandy

Liksom man kan finna hela kosmos i ett enda riskorn, så finns det inget som är för stort eller för litet för denna blogg. Jag tror på i princip allt - allt som en människa kan framställa i sin fantasi är möjligt. Livet är oändligt - men lev i nuet. Alla tillvaratagna "nu" utgör livets mening.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.