Favorit i repris: Företag måste gå med vinst

Nedanstående text publicerades på denna plats den 7 januari 2012. I år, när det är valår, känns den minst lika aktuell. Ja, jag vet att Vänsterpartiet formellt ansluter sig till regeringens förslag om de där sju procenten, men innerst inne…

Vänsterpartiets ambition att stoppa rovdriften av den svenska åldringsvården (och skolan, och sjukvården) är lovvärd. Men tyvärr har partiet inte riktigt hittat rätt – om jag har förstått deras förslag.
Partiet vill, om jag har förstått det rätt, förbjuda vinstdrivande företag i vad man kallar “välfärden”. Med det gissar jag att man menar vård och omsorg, och kanske också skola.
Men jag tror inte det är en bra strategi. Då är det lika bra att helt förbjuda privata företag inom dessa sektorer. För ett företag måste gå med vinst, annars kan det inte fortsätta finnas till.
Bättre är att säga: Visst ska det få finnas privata skolor, sjukhus och äldreboenden. Men de ska inte finansieras med skattepengar. Inte en krona av våra gemensamma tillgångar ska gå dit!
Men… protesterar kanske någon, då blir det ju mycket dyrare att driva dessa privata alternativ. Ja, det blir det kanske. Men det är väl deras problem.
Jag undanber mig att mina skattepengar ska hamna på privata vårddirektörers bankkonton på Kanalöarna. Skattepengar ska användas till fördelningspolitik och till offentlig verksamhet, inget annat.

Advertisements

About cosmosaccordingtolongandy

Liksom man kan finna hela kosmos i ett enda riskorn, så finns det inget som är för stort eller för litet för denna blogg. Jag tror på i princip allt - allt som en människa kan framställa i sin fantasi är möjligt. Livet är oändligt - men lev i nuet. Alla tillvaratagna "nu" utgör livets mening.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.