Ska det gå åt skogen för oss?

Ja, man kan ju undra. För medvetenheten om tillståndet i världen, och vart den/vi är på väg, är oroväckande lågt hos alltför många. Utan att påstå att jag själv är tillräckligt medveten, eller för den delen agerar helt utefter den medvetenhet jag dock har, kan jag inte låta bli att göra vissa reflektioner.

Gemensamt för dem är att vi ser inte längre än näsan räcker. Även om vi kanske har en aning om att vi inte är på rätt spår, så tänker vi att ”jag ska bara…” och ser till att tillfredsställa vårt omedelbara behov även om det innebär att vi bara förstärker de skadliga tendenser som finns.

Nästan alla vet att olja och kol är energikällor som förstör jorden och klimatet. Trots det fortsätter i princip hela världen använda olja och kol, och sätta igång nya projekt med utvinning av olja och kol, eftersom det är den lättaste vägen i det korta perspektivet.

Trots att Kina, vår nya ekonomisk-politisk-militära supermakt, helt öppet visar sitt förakt för mänskliga rättigheter, och att all förändring i det avseendet i Kina går åt fel håll, så fortsätter hela världen att göda den kinesiska regimen. Vi köper billiga produkter därifrån, trots att det utarmar våra egna producenter av samma varor. Vi (i väst) blundar för alla den kinesiska regimens övergrepp mot den egna befolkningen, och hot mot grannländer, bara vi får vara med och ta en del av den kinesiska marknaden.

För egen del brukar jag, åtminstone en gång i veckan, gå till restaurangen i gallerian i Hässleholm och köpa min lunch – och ta med till kontoret och äta. Jag tar varje gång med mig en egen plastpåse, som jag har på kontoret, som de kan stoppa matboxen i. I början gjorde personalen stora ögon, nu har de vant sig. Men de säger att jag är deras ENDA kund som har med en egen plastpåse. Kom igen folk, hur svårt kan det vara?

Vi som tycker om att resa syndar varje gång vi sätter oss i ett flygplan. I höstas åkte vi tåg ner till Spanien. Det förlorade vi på ekonomiskt, rätt ordentligt, men det kändes bra. Vår europeiska union skulle kunna uppmuntra tågåkande genom att sänka priset på tågbiljetter, och bygga ut järnvägen. Istället lägger man ner vissa järnvägslinjer. Helt galet.

Detta är inte en framtid vi vill ha, eller hur?
Akrylmålning: Anders Lord

Vi kan alltid diskutera om dessa saker är varje individs ansvar, eller om de är politikernas ansvar. Svaret är båda, för utan politisk styrning blir det svårt för oss små myror att påverka något nämnvärt. Det betyder dock inte att vi inte ska göra vad vi kan, var och en av oss.

Vår värld är inte entydigt på väg åt fel håll. Många saker har blivit bättre än vad de var tidigare. Men vi har allvarliga problem. Koncentrationen av rikedom, och därmed makt, ökar för varje dag. Det ökar frustrationen hos dem som inte kan hänga med, och det är också en signal att ökad konsumtion är vad vi ska sträva efter. Det i sin tur drabbar vår jord och vårt klimat.

Hur viktig är barnens och barnbarnens framtid för oss? Hur viktig är demokratin? Kan vi tänka oss att offra något av vår omedelbara tillfredsställelse för att hjälpa till att uppnå större mål för oss alla? Jag hoppas det.

Advertisements

About cosmosaccordingtolongandy

Liksom man kan finna hela kosmos i ett enda riskorn, så finns det inget som är för stort eller för litet för denna blogg. Jag tror på i princip allt - allt som en människa kan framställa i sin fantasi är möjligt. Livet är oändligt - men lev i nuet. Alla tillvaratagna "nu" utgör livets mening.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.