Nu går det bara uppåt!

Årstidernas gång och vädrets växlingar… ett tema värt omfattande studier och tankar.

Det är mycket som är fel. Vi firar nytt år helt fel tid på året, och lite annat smått och gott. Men det finns en del som är rätt också. Redan i grundskolan fick vi lära oss att vårmånaderna, de är mars, april och maj. Sommarmånaderna är juni, juli, augusti (fråga bara Per Gessle!). Så kommer höstmånaderna september, oktober och november. Och så har vi kvar december, januari och februari, de där gruvliga vintermånaderna där vi är nu.

Till och med Sydsvenskan och dess läsare är medvetna om vilken dag det är idag.
Screenshot SDS

Så långt allt klart och tydligt. Men att därifrån gå och påstå att den 1 mars, då våren börjar, kan vi lägga av oss vinterkläderna och möta dagen med ett enda soligt leende, det kan bli en dyrköpt och ångerfull erfarenhet. Som vi alla vet, kan mars vara alldeles förfärligt kall och ogästvänlig. Likaså kan september vara lika sensomrigt härlig som augusti.

 

Vi kommer en bra bit närmare sanningen om vi istället tittar på medelpunkten inom de fyra årstiderna. Och då kan vi illustrera sakernas tillstånd med följande graf:

Just idag är vi nere i det negativa halvårets djupaste håla.
Illustration: Anders Lord

För det har ett (snart) helt liv av väderleksobservationer lärt mig, att cirka den 15 april då kan vi börja räkna på allvar med att vintern är borta och våren har slagit rot. Därefter fortsätter vi mot allt högre höjder till vi når årets klimax – förhoppningsvis ackompanjerat av ett ”stabilt högtryck” – kring den 15 juli.

Sensommar och förhöst kan som sagt vara jättefina, men runt den 15 oktober, då brukar det vara kört. Då är det dags att ta fram vinterjackan och lägga duntäcket i påslakanet. Då är vi verkligen på det sluttande planet. December hålls föredömligt under axlarna av julhelgerna, men sedan går det spikrakt ner till de absoluta bottenhålorna… i dessa dagar.

Nu har vi en mödosam klättring uppåt framför oss – och i natt ska det bli snöoväder. Men vi tar ett steg i taget, och ger oss själva en mental injektion genom tanken att det faktiskt blir lite ljusare för var dag som går. Med siktet inställt på den magiska dagen, den 15 april.

Advertisements

About cosmosaccordingtolongandy

Liksom man kan finna hela kosmos i ett enda riskorn, så finns det inget som är för stort eller för litet för denna blogg. Jag tror på i princip allt - allt som en människa kan framställa i sin fantasi är möjligt. Livet är oändligt - men lev i nuet. Alla tillvaratagna "nu" utgör livets mening.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.