Favorit i repris: Hur är det nu med grundfärgerna?

Nedanstående inlägg publicerades på den här bloggen för närmare sju år sedan, i april 2011. Men eftersom jag då inte fick något svar på frågan, och fortfarande är nyfiken på den, försöker jag en gång till.

Dagens fråga. Så hette en uppgift men kunde få, om man hade riktig otur, som tidningsreporter. Jag brukade kalla det Dagens plåga. Man skulle ut och ställa en aktuell fråga till fem personer på stan, och det var nästan ingen som ville svara, och om de ville svara så ville de i alla fall inte bli fotograferade, och då tvingades man ändå fråga en annan istället.

Nog om det. Dagens fråga är: Vilka är de ursprungliga färgerna? Grundfärgerna.
Anledningen till frågan är information kring RGB, det färgsystem som används i datorer för bilder (och andra objekt med färg) som ska visas på skärm av något slag.
RGB står för Red, Green, Blue och en expert inom detta område hävdar att röd, grön och blå är de tre grundfärgerna i allt ljus, och att alla andra färger kommer från dem.
Men alla som sysslar med måleri eller känner till konst och färglära vet att det är röd, blå och gul som är grundfärgerna. Det är från dessa tre färger som alla andra färger kan blandas. Grön, exempelvis, får man om man blandar blå och gul.

Så, finns det någon fysikkemist eller annan vis man eller kvinna där ute som kan förklara denna störande konflikt för mig?

Advertisements

About cosmosaccordingtolongandy

Liksom man kan finna hela kosmos i ett enda riskorn, så finns det inget som är för stort eller för litet för denna blogg. Jag tror på i princip allt - allt som en människa kan framställa i sin fantasi är möjligt. Livet är oändligt - men lev i nuet. Alla tillvaratagna "nu" utgör livets mening.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.