Kan vi hoppas på ett gott nytt år?

“Another year over”, sjöng John Lennon i Happy Christmas (War Is Over), för sisådär 40 år sedan. Han sjöng också, i samma låt: ”Let’s stop all the fights”.

Det första stämmer, igen, som det har gjort vid den här tiden varje år sedan dess. Det andra stämmer tyvärr inte särskilt bra. Visserligen har ett antal konflikter avslutats sedan John Lennon skrev sin text, men andra har tillkommit eller blivit värre. Och just nu styrs världen av tre personer, Donald Trump, Vladimir Putin och Xi Jinping, vilka samtliga satsar mer på upprustning och krigsretorik än på något annat. Och bredvid står EU, som kunde varit världens hopp, och gör inte särskilt mycket alls.

I motsats till svensk militär och, i synnerhet, populistiska vindflöjelpolitiker från S och högerut, menar jag att Putin är det klart minsta hotet av de tre ovan nämnda. Ja, han lät sin armé ”invadera” Krim, ett område som i princip alltid varit ryskt och där majoriteten av befolkningen är ryssar. (Kan ju jämföra med när Maggie Thatcher ”invaderade” Falklandsöarna på 80-talet, då hördes inga protester från högern.) I övrigt finns det ingen rimlig anledning att tro att Putin skulle ha några aggressiva planer mot Sverige eller något annat land, och den ryska upprustningen får snarast ses i ljuset av att landet numera är nästan helt omringat av NATO-stater.

Trump är omogen och fullständigt irrationell, och skulle nog i princip kunna få för sig att trycka på knappen för att sätta igång ett förödande krig. Men det finns dock en någorlunda hyfsad chans att bland människorna runt omkring honom finns det ett antal som är så pass sansade och förnuftiga, och skolade i en demokrati, att de skulle stoppa honom. Jag tror att den som lider störst skada av Trumps tid vid makten är vår gemensamma miljö – och det är naturligtvis illa nog.

Allra mest illavarslande är däremot att Kina, denna järnhårda diktatur, är på god väg att ta över som världens största ekonomi och, på sikt, största militärmakt. Vi närmar oss en punkt där världen blir så beroende av Kina att till och med den lilla, försiktiga kritik mot landets fullständiga likgiltighet för mänskliga rättigheter som sipprar fram någon gång kommer att tystna. Kina har redan skaffat sig fullständig kontroll över hela Afrika och den kontinentens råvaror. Korrupta afrikanska statschefer samarbetar mer än gärna med kineserna, för de ställer inga jobbiga frågor.

Globalt sett ser det alltså ganska dystert ut för vår värld. Men det finns klart ljuspunkter. Siffror dyker upp då och då, som pekar på att färre människor på jorden än tidigare svälter, att i delar av världen har vanliga människor fått det bättre. Samtidigt ser vi hur de allra rikaste blir allt rikare, och kontrollerar allt större del av mänsklighetens sammanlagda resurser. Detta är dåligt, inte bara för de fattigaste som påverkas allra mest. För sådana orättvisor skapar frustration, frustration är grogrund för kriminalitet och den drabbar oss alla.

Fler vapen kommer inte att lösa våra problem, bara skapa nya.
Illustration: Pixabay

Orättvisorna är också en av förklaringarna till den ökade nationalismen vi ser i hela Europa, och även på andra håll, och de hårdnande attityderna mot främlingar och flyktingar. En annan förklaring är rädslan – och jag tror den är äkta även om den är överdriven och ibland helt obegriplig – för främmande seder och bruk, främst dem inom den islamiska världen. Europeisk och amerikansk kolonisation, med vapen och med pengar, av delar av Afrika och Asien under hundratals år har skapat svårlösta konflikter i dessa områden. Det är dessa konflikter som tvingar folk att fly från sina hem. Vi européer och amerikaner har också gladeligen sålt vapen till dessa länder, vapen som nu terroristerna använder mot oss.

Jag menar att Sverige och alla andra länder i det rika nord har en moralisk skyldighet att ta emot och hjälpa flyktingar – och, för den delen, att försöka ställa tillrätta den oreda som ”vi” har orsakat i det exploaterade syd. Men åtminstone det svenska flyktingmottagandet lämnar mycket i övrigt att önska. I alltför många fall skapar det fler problem än det löser, och helt i onödan. Samtidigt ska vi aldrig glömma att historien lär oss en sak, nämligen att de länder som tar emot invandrare, det är de länder som utvecklas och går framåt. Länder som sluter sig, de stagnerar eller går bakåt.

Att världen behöver ett nytt ekonomiskt system, det har jag hävdat förut och jag fortsätter att hävda det. I den vevan vill jag passa på att helt oblygt göra reklam för den spännande kalender för 2018 som jag och Leif B Frid gjort, och som finns till försäljning här. Vi människor verkar alltid tro att det samhälle vi har just nu, det kommer att vara för evigt. Det har aldrig hänt, och kommer inte att hända heller. Och varje förändring – allt från att en jägare en dag satte träklubban ifrån sig och istället stoppade ett frö i jorden – har börjat med att några individer vågat och haft förmågan att tänka utanför boxen.

Jag tror på feminismen, antingen den förs fram av män eller av kvinnor. Det viktiga är att den vågar bryta med det maskulina, felriktade idealet om makt och råstyrka, och istället bejaka de feminina värdena som skapande och vårdande. Först om de tankarna får vägleda världen kan vi börja tro att John Lennons text ska bli verklighet: ”A happy new year. Let’s hope it’s a good one, without any fear”.

Advertisements

About cosmosaccordingtolongandy

Liksom man kan finna hela kosmos i ett enda riskorn, så finns det inget som är för stort eller för litet för denna blogg. Jag tror på i princip allt - allt som en människa kan framställa i sin fantasi är möjligt. Livet är oändligt - men lev i nuet. Alla tillvaratagna "nu" utgör livets mening.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.