Vad handlar den katalanska frågan om?

Det våld och den brutalitet som spanska Guardia Civil uppvisade i samband med folkomröstningen i Katalonien för snart två veckor sedan var helt oacceptabel och ovärdig en europeisk demokrati.

Med det sagt tillåter jag mig att vara ganska skeptisk till katalanernas tal om självständighet från Spanien.

Jag är i princip positivt inställd till folks och regioners önskemål om självstyre, i form av autonomi eller som helt egen statsbildning. I min värld är inga nuvarande nationsgränser heliga.

Det finns ett flertal exempel jorden runt på folk och/eller landområden där självstyre/självständighet är ett ytterst befogat och väl underbyggt krav. Praktexemplet är förstås Taiwan, där både den moderna historien och alla övriga omständigheter talar solklart för att Kina ska hålla tassarna borta och låta taiwaneserna forma sin egen framtid.

Palestina är ett annat. En suverän och sammanhängande palestinsk stat är det minsta det undanskuffade palestinska folket kan begära, en stat där de slipper att ständigt få sin mark beskuren av ockupanternas bosättare. (Naturligtvis måste en sådan överenskommelse också innehålla ett åtagande från palestinierna att acceptera staten Israels existens, för hur orättfärdig den lösningen än var 1948, och fortfarande, så skulle det bli ännu värre om den rivs upp.)

Västsahara, Kurdistan och kanske Skottland är andra regioner där självstyre på ett eller annat sätt måste erbjudas invånarna.

Vad gäller Katalonien känns det… sådär. Om jag fått korrekt information, så handlar åtminstone en betydande del av kraven på självständighet om att katalanerna tycker att de betalar för mycket skatt. De tycker att de betalar in mer till spanska staten än vad de får tillbaka. Det imponerar inte på mig!

Handlar Kataloniens självständighetskrav bara om pengar?

Katalonien är en av de rikaste provinserna i Spanien. Det ligger liksom i sakens natur att den som är rik betalar mer skatt än den som är fattig. Eller tycker katalanerna att de fattigaste regionerna i Spanien ska betala mer skatt än vad de själva ska göra? Det känns småaktigt, osolidariskt, obefogat gnäll från en överklass.

Bortsett från det så verkar hela upplägget förhastat. Det verkar inte finnas någon plan för hur institutioner som försvar och polisväsende ska fungera. Självständighetsplanerna är inte heller på något sätt förankrade i den europeiska unionen. Katalonien skulle vid en potentiell självständighet komma att befinna sig i ett politiskt vacuum.

Frågan är också uppenbarligen mycket kontroversiell även inom provinsen. Långt ifrån alla katalaner – möjligen inte ens hälften – är för att bryta sig loss.

Samtidigt har troligen det styrande högerpartiet i Spanien en del av skulden för att konflikten drivits till sin spets. Under den gamla socialistregimen fanns det en fungerande överenskommelse mellan Madrid och Barcelona, där Katalonien åtnjöt hög grad av självstyre. Vi kan nu också se hur socialistledaren Pedro Sánchez försöker finna en lösning på problemet genom att erbjuda förhandlingar om utökat självstyre inom ramen för en spansk stat. Förhoppningsvis är det något som både katalanledaren Puigdemont och regeringen i Madrid kan sluta upp kring.

Så kan jag förresten inte låta bli att undra i mitt stilla sinne hur den svenska regeringen skulle agera om vi skåningar krävde självständighet, eller återgång till vårt danska moderland. Jag är rädd att vi skulle få se något liknande som det vi kunde bevittna på Barcelonas gator för snart två veckor sedan.

Advertisements

About cosmosaccordingtolongandy

Liksom man kan finna hela kosmos i ett enda riskorn, så finns det inget som är för stort eller för litet för denna blogg. Jag tror på i princip allt - allt som en människa kan framställa i sin fantasi är möjligt. Livet är oändligt - men lev i nuet. Alla tillvaratagna "nu" utgör livets mening.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.